2023 m. projektai

2023 m. projektai

Projektas „Pabėgėlių iš Ukrainos priėmimas ir ankstyva integracija“



Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka yra vienas iš Kėdainių rajono savivaldybės administracijos partnerių, įgyvendinančių projektą „Pabėgėlių iš Ukrainos priėmimas ir ankstyva integracija“ Nr. HOME/2022/AMIF/AG/EMAS/TF1/LT/0013 (toliau – Projektas) Kėdainių rajono savivaldybėje.

Projekto trukmė: 2023 m. gegužės 2 d. – 2024 kovo 4 d.

Projekto tikslas – prisidėti prie ankstyvosios trečiųjų valstybių piliečių integracijos.

Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka vykdys veiklą, skirtą vietos bendruomenės narių ir užsieniečių sutelktumui ir tarpusavio pasitikėjimui stiprinti; bendruomenės narių kultūrinę ir švietėjišką veiklą, siekiant užmegzti socialinį ryšį su užsieniečiais.

Bibliotekoje kuriamas „Kultūrinio dialogo klubas“ – tai jau veikianti ir projekto metu plečiama bendrystės erdvė, kurioje siūlome mišrų mokymąsi vieniems iš kitų, kultūrinę ir laisvalaikio veiklą: edukacinius rankdarbių gamybos ir meno užsiėmimus, biblioterapijos užsiėmimus, teminius-pažintinius susitikimus, pokalbių ir diskusijų popietes. Užsiėmimus vykdys ir juose dalyvaus vietos bendruomenės nariai (gyventojai) bei pabėgėliai iš Ukrainos.

Veiklos tikslas – stiprinti vietos bendruomenės ir užsieniečių sutelktumą, tarpusavio pasitikėjimą, skatinti tarpkultūrinį mokymąsi, gerinti kalbėjimo lietuvių kalba įgūdžius, sudaryti galimybes kokybiškai praleisti laisvalaikį, taip didinant ukrainiečių savivertę ir padedant jiems integruotis.

Projekto veiklų kalendorius nuo 2023 m. gegužės mėnesio. I ketvirtis:

Antradieniais ir penktadieniais – „Kultūrinio dialogo klubo“ susitikimai, pažintis su lietuvių kalba ir kultūra, kultūriniai mainai.

4 edukaciniai skrebinimo užsiėmimai. Veda dizainerė, menininkė iš Ukrainos Olena Maškina.

1 biblioterapijos užsiėmimas. Veda bibliotekininkė, edukatorė iš Ukrainos Olena Kostrica.

II ketvirtis:

Antradieniais ir penktadieniais – „Kultūrinio dialogo klubo“ susitikimai, pažintis su lietuvių kalba ir kultūra, kultūriniai mainai.

2 edukaciniai tapybos užsiėmimai. Veda tapybos mėgėja Viktorija Orlovaitė ir (arba) Ola Šypilova

2 biblioterapijos užsiėmimai. Veda bibliotekininkė, edukatorė iš Ukrainos Olena Kostrica.

III ketvirtis:

Antradieniais ir penktadieniais – „Kultūrinio dialogo klubo“ susitikimai, pažintis su lietuvių kalba ir kultūra, kultūriniai mainai.

2 edukaciniai vilnos vėlimo užsiėmimai. Veda vilnos vėlėja Ingrida Naciuvienė.

2 biblioterapijos užsiėmimai. Veda bibliotekininkė, edukatorė iš Ukrainos Olena Kostrica.

IV ketvirtis:

Antradieniais ir penktadieniais – „Kultūrinio dialogo klubo“ susitikimai, pažintis su lietuvių kalba ir kultūra, kultūriniai mainai.

2 edukaciniai siuvimo užsiėmimai. Veda Dovilė Pavilonienė.

Įgyvendinimo vietos: Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka

Projektas finansuojamas iš Prieglobsčio, migracijos ir integracijos fondo priemonės „Pagalba ekstremaliosios situacijos atveju“ lėšų. Bibliotekos veiklų išlaidoms padengti bus skirta 2150 Eur.

Atsakingas asmuo Kėdainių r. sav. Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje: Skaitytojų aptarnavimo ir fondų organizavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė Irmina Pryvalova, el. p. kultūra.krvb@gmail.com

Projektas „Knyga, filmas ir (ko)miksas“

Projekto trukmė: 2023 m. birželio – gruodžio mėn.

Projekto pristatymas
Bibliotekos ir jos struktūrinių padalinių paslaugomis naudojasi 75 procentai moksleivių. Susipažinimas su komiksų kūrimu padės mokytis glaustai ir sklandžiai dėstyti mintis, piešinių pagalba reikšti įvairias emocijas, atspindėti kuriamo personažo charakterį. Animacinio filmuko kūrimo dirbtuvėlėse vaikai ir jaunimas pajus įvairias emocijas ne tik vaizdu, bet ir balsu/garsu. Patiems perkeliant iš perskaitytų knygų sukauptas žinias, emocijas į filmuką.
Projektas skatins vaikų ir jaunimo žingeidumą, ugdys skaitymo įgūdžius, saviraišką, skatins prasmingai praleisti laisvalaikį.
 
Projekto metu planuojamos veiklos
1. Animacinio filmuko kūrimo dirbtuvėlės
2. Komikso kūrimo dirbtuvėlės
3. Projekto metu sukurtų komiksų parodėlės organizavimas ir sukurtų filmukų demonstravimas.
 
Projekto rezultatas
1. Pravesti animacinio filmuko kūrimo ir komikso kūrimo dirbtuvėles.
2. Suorganizuoti projekto metu sukurtų komiksų parodėlę ir sukurtų filmukų demonstravimą
3. Pritraukti į biblioteką 50 naujų vartotojų.
4. Projekto dalyviai pagerins skaitymo įgūdžius, saviraišką, prasmingai praleis laisvalaikį.
 
Atsakingas asmuo Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje
Danguolė Jablonskienė, Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėja, el. p. jaunimas.mdvb@gmail.com,
mob. tel. (8 672)53083

Projektą finansuoja

KĖDAINIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖ

Projektas „Skaitydamas augu, mąstau, tobulėju“
Projekto trukmė: 2023 m. liepos 1 d. – 2023 gruodžio 31 d.

Projekto tikslas – formuoti vaikų ir jaunimo įprotį skaityti, pritaikyti skaitymo patirtis socialinių santykių kūrimui su aplinka, didinant vaikų ir jaunimo užimtumą, atskleidžiant meninius, estetinius ir pažintinius jų gebėjimus per kultūrinę veiklą kaimo bibliotekose. Pateikti biblioteką kaip įdomią ir įtraukiančią erdvę, sudominti vaikus ir jaunimą bibliotekos paslaugomis.

Projektas „Skaitydamas augu, mąstau, tobulėju“ bus skirtas Šlapaberžės, Mantviliškio, Surviliškio, Sirutiškio kaimų vaikams ir jaunimui nuo 10 iki 15 metų, kurie turi mažiau galimybių apsilankyti susitikimuose su rašytojais mieste dėl finansinių ar susisiekimo galimybių.

Projekto veiklos sritis: kultūrinės įtraukties ir kultūros paslaugų prieinamumo didinimas. Projektas „Skaitydamas augu, mąstau, tobulėju“ bus skirtas vietos bendruomenių vaikams ir jaunimui, atsižvelgiant į išsakytus poreikius, atlikus struktūruotą anketinę apklausą. Kaimo vietovėse viešosios erdvės pasiūla yra gerokai mažesnė, bibliotekos dažnai yra vienintelė nemokama ir visiems prieinama kultūros, bendruomenės sutelktumo, mokymo(si) visą gyvenimą vieta, projektu bus skatinamas kultūrinių, kūrybinių paslaugų prieinamumas vietos bendruomenių vaikams ir jaunimui.
Įgyvendinant projektą bus suorganizuoti 6 renginiai, skirti vaikams ir jaunimui nuo 10 iki 15 metų.

Pirmasis renginys –raiškiojo skaitymo konkursas „Kieti vaikai skaito knygas“. Renginys vyks Šlapaberžės struktūriniame teritoriniame padalinyje, skaitysime ištraukas iš T. Dirgėlos ir I. Zarambaitės knygų, kad vaikai dar geriau susipažintų su kviečiamų autorių parašytais kūriniais.

Antrasis ir trečiasis renginiai – „Valerijonas ir Jonas išgelbės pasaulį“ – susitikimas su vienu mėgstamiausių vaikų rašytoju Lietuvoje Tomu Dirgėla. Renginiai įvyks Surviliškio ir Šlapaberžės struktūriniuose teritoriniuose padaliniuose tą pačią dieną, skirtingu laiku. Renginių metu vaikai ir jaunimas kartu su rašytoju, pasitelkdami literatūrą, kūrybines užduotis, pažins literatūros pasaulį, gvildens jiems rūpimas asmenines temas. Tai paskatins jaunimą labiau domėtis literatūra bei vykdoma kultūrine veikla bibliotekose.

Ketvirtasis renginys – meninis pleneras „Piešiu Tomą ir Domą“ – įvyks Mantviliškio struktūriniame teritoriniame padalinyje, bus piešiami įspūdžiai iš susitikimo su Tomu Dirgėla. Nupiešti piešiniai po mėnesį. bus eksponuojami iš eilės kiekvienoje dalyvaujančioje projekte bibliotekoje.

Penktasis ir šeštasis renginiai – literatūrinė edukacija „Mano kūrybinės galios“ su vaikų ir jaunimo rašytoja, kurios knygos ne kartą nominuotos „Metų knygos apdovanojimuose“, vaikų literatūros premijos laimėtoja Igne Zarambaite. Renginiai įvyks Surviliškio ir Šlapaberžės struktūriniuose teritoriniuose padaliniuose tą pačią dieną, skirtingu laiku. Kūrybinio užsiėmimo metu vaikai susikurs po lėlę, gamins „sapnų gaudykles“. Veikla skatins atskleisti dalyvių meninius gebėjimus, renginio dalyviai turės galimybę išgirsti iš rašytojos apie jos išgyvenimus rašant knygas.
Įgyvendinimo vietos: Surviliškio struktūrinis teritorinis padalinys, Šlapaberžės struktūrinis teritorinis padalinys, Mantviliškio struktūrinis teritorinis padalinys, Sirutiškio struktūrinis teritorinis padalinys.

Projektas finansuojamas Kėdainių rajono savivaldybės biudžeto lėšomis, skirta 2300 Eur.
Atsakingas asmuo Kėdainių r. sav. Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje: Surviliškio struktūrinio teritorinio padalinio vyresnioji bibliotekininkė Jekaterina Karmelavičienė, el. p. surviliskio.mdvb@gmail.com


Pajieslio struktūrinio teritorinio padalinio projektas „Nuo knygos iki meno“

Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos

Pajieslio struktūrinio teritorinio padalinio projektas „Nuo knygos iki meno“

Projekto trukmė: 2023 07 01 iki 2023 10 31

Projekto tikslas:

sutelkti bibliotekų (Krakių ,Pajieslio Plinkaigalio ir Meironiškių) skaitytojus ir tų kaimų bendruomenių narius kartu pamėgti literatūrą ir meną, atskleisti savo kūrybinius gebėjimus, mokyti(s) turiningo bendravimo, mažinti atskirtį tarp bendruomenės narių, kūrybiškai spręsti iškylančias problemas bei plėsti savo kultūrinį akiratį.

Projekto metu planuojamos veiklos:

1.Liepos mėn. 5 d. 12 val. susitikimas su žolininku, knygų autoriumi Mariumi Lasinsku.

2.Liepos mėn. 11 d. Edukacinis užsiėmimas „Ebru menas“.

3.Liepos mėn.18 d. Išvyka į nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką.

4.Rugpjūčio mėn.11, 17 dienomis išvykos vaikams ir jaunimui „Diena be telefono“.

5. Rugpjūčio mėn. 18 d. Edukacinis užsiėmimas „Kuriu ir piešiu poeziją“.

6. Rugsėjo mėn. 15 d. Poezijos ir muzikos popietė „Pasimatymas rudeniu lyjant“

7.Spalio mėn. 6 d. Edukacinis užsiėmimas „Kas vakarą po piešinį“.

8.Spalio mėn. Piešinių, meno darbų, sukurtų projekto metu, paroda.

 

Atsakingas asmuo Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos Pajieslio struktūrinio teritorinio padalinio bibliotekininkė Irena Milerienė. Telefonas  +370 639 24 852, El. paštas pajieslio.mdvb@gmail.com

Projektą finansuoja Kėdainių rajono savivaldybės administracija – 1140 Eur.